Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.11.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 byla uvedena před třemi měsíci a díky tomu se postupně mění zastoupení OS na desktopu. Opět se společně podíváme na čísla a grafy za říjen a přidáme vlastní (lehce kritický) komentář. Jako obvykle vycházíme z údajů společnosti Net Applications.
Luk Skywalker (510) | 4.11.201520:52
Upgrade na win 10 plánuji nejdříve v roce 2016. Přelom zima­/jaro, když je ta možnost zdarma. Já mám win7 a jsem s nimi spokojený, ale radši bych udělal čistou instalaci, přece jen 3 roky komp jede na tu samou instalaci jen jsem to párkrát obnovoval, když mi systém spadl tak, že nešel rozjet.
Odpovědět0  0
komplikator (808) | 4.11.201511:46
Osobně jsem přešel asi dva dny po release. V dubnu jsem dával dohromady počítač s W8.1, které bohužel měly problém s aplikací, pro jejíž využití jsem daný počítač dával dohromady. Aplikace sice běžela ale při určité souhře okolností, které se nedalo vždy vyvarovat se stala nepoužitelnou a musela se restartovat.

W10 release byl už ohlášený i s upgradem zdarma a od uživatelů insider verze jsem věděl že má aplikace ve W10 funguje správně, tak jsem dočasně udělal downgrade na W7 ­(bohužel u boxovaných W8 je ten downgrade nelegální, umožněno je to u OEM­), proto jsem hned co bylo možné provedl upgrade na W10, pro ten účel jsem nainstaloval čisté W8.1 a vše šlo jak po másle, W10 sviští, žádné problémy se systémem nemám.

Následně jsem aktualizoval netbook s W7 Starter, tady se konečně může využít více než 2GB paměti což ten slabý stroj ještě víc limitovalo a záhy šlo i mini HTPC, kde byly W7.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1648) | 3.11.20159:11
se závěrem článku ­- jak se zdá, tak IT ­"odborníci­" a ­"fandové­" jsou podstatně konzervativnější, než běžní BFU, kterým je srdečně jedno, na jakých Windows dělají a jestli se nastavují na dvou místech jako osmičky a desítky, nebo na třech, jako ty předešlé, a jestli má okno nahoře barevný proužek, a jestli se program spouští ikonou nebo dlaždicí.
Odpovědět1  1
Chester1722 (10) | 3.11.20158:37
Ja som presiel v podstate hned prvy den ako to bolo mozne, bol ot pre mna trosku vacsi skok z W7 ale vsetko prebehlo bez problemov. Jedina vec bola ze som musel manualne stiahnut drivery na grafiku a manualne ich nainstalovat. Vsetko ostatne bez problemov. Pravda....nie som nejaky extra ITckar ale pre mna to staci a som spokojny
Odpovědět0  0
odb (541) | 3.11.20158:33
Nepresedlal som. Testujem w10 vo virtuale a priznam sa, ze nijako ma neoslnil. Priklanam sa k nazoru, ze je to skor beta ako finalny release. To, co robi MS sa mne osobne vobec nepaci a postupne kompletne prechadzam na linux.
Ten tiez nieje dokonaly ale nehadze mi pod nohy take polena ako MS. Cim dalej tym horsie sa napriklad daju vo windowse niektore veci nastavovat, customizovat alebo vypinat. Vadi mi ­"inteligencia­" windowsov. No hruza.
Odpovědět2  1
lordx (20) | 3.11.20158:14
No já jsem přešel asi před měsícem a půl a jen upgradem stávajících W7. Což se ukázalo jako špatnej postup. Protože PC bylo prostě nepoužitelný, padaly všechny aplikace od driverů, přes systémový věci až po normální aplikace. Systém nešel vypnout, někdy ani zapnout, nefungoval sleep mode, hibernace, nefungovaly pořádně drivery na grafiku. Neustálý sekání a zamrzání explorer.exe mě dohánělo k šílenství.
Nicméně jsem se rozhodl udělat master reset a potom se vše otočilo a kromě pár drobností, jež jsem vyřešil, vše funguje k plné spokojenosti.
Až do včerejšího večera, kdy mi při konvertování většího množství hudby vyskočilo BSOD a po restartu mi taskmanager ukazoval, že mám ­"-1­" RAM, žádný procesor, žádné HDD, žádnou připojenou síť, nešlo spustit Nastavení, prohlížeč, vůbec nefungoval Start a hledání. Po odhadem 15 restartech se to ­"opravilo­" ­(SCF ­/scannow nic nenašlo­)...
takže zatím nemůžu říct, že bych byl zrovna spokojený.
Sestava je i3 4150, 4GB ram ­(update bude­), NV760 a postarší disk WD AAKS
Odpovědět0  0
cert123 (54) | 2.11.201520:30
Ale v bankovnim sektoru trva jen priprava noveho OS mesice a to nejde provadet, kdyz je OS v beta verzi. Prvne musi byt ale vubec budget na licence a prechod ­(a o tom na rok 2016 se rozhoduje uz ted­). IT musi navic resit problemy od prirucek na pridani tiskarny po problemy pri zobrazeni intranetovych aplikaci ladenych na starsim IE. Cili nikdo se do toho moc nepohrne. Napr. v jedne nejmenovane bance v zari presli na ­"novou­" verzi MS Office 2013. Takze se da ocekavat, ze ve vetsim meritku zacnou podniky prechazet na Win 10 nekdy v r. 2018, aby to akorat stihli pred koncem podpory win 7 ­(leden 2020­).
Odpovědět1  0
Michal Hala (115) | 2.11.201521:24
Podnik je cokoliv od malé firmičky s několika počítači ­(a zaměstnanci­) po velkou korporaci. Ty malé typuji na příští rok nejdřív, ty velké se asi budou spíš chovat tak, jak píšete vy. :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.